Departman za Građevinarstvo i geodeziju

Sociologija i ekonomika građevinarstva

ESPB
3
Semestar
zimski
Godina
I
Profesor
Nešić Tomašević dr Ana, Trivunić dr Milan
Šifra predmeta
17 - GG02
Studijski program
Građevinarstvo
Nivo studija
Osnovne akademske studije
Vrsta predmeta
Izborni

Ishodi predmeta:

1. Sticanje socioloških saznanja o osobinama, izvorima, društvenim funkcijama i stvaraocima tehničkog sazananja; znanja o uticaju prirode društvenih sistema na razvoj tehnike i uticaju tehnike na razvoj društva; znanja o uticaju tehnike na procese globalizacije.

2. Osposobljenost građevinskih inženjera za praćenje društveno-ekonomskih procesa i primena stečenog znanja u racionalnom koriščenju svih potencijala u oblasti građevinarstva.

Sadržaj predmeta:

  1.  Tehničko saznanje: osobine tehničkog saznanja, društvene funkcije tehnike, izvori tehničkog saznanja, stvaraoci tehničkog saznanja, širenje tehničkog saznanja, naučno-tehnički potencijal, odnos nauke i tehnike, tehnika i etika, tehnika i kultura, tehnika i čovek, tehnika i sloboda, tehnika i svest. Odnos tehnike i društva: uticaj društva na razvoj tehnike-razvoj tehnike u predkapitalizmu, razvoj tehnike u kapitalizmu; uticaj tehnike na razvoj društva-sakupljačka društva, agrarna društva, industrijsko društvo, informatičko društvo. Tehnika i globalizacija: uzroci i dimenzije globalizacije, uticaj globalizacije na život ljudi i kulturu, globalizacija i nejednakosti, tehniloški jaz, beg mozgova; tehnika i ekološka kriza-elektronski virusi, globalno zagrevanje, genetski modifikovana hrana, tehnički rizici, tehničko društvo kao rizično društvo.
  2.  Uloga građevinarstva u privrednom sistemu. Poslovni sistemi u građevinarstvu.Angažovanje i trošenje sredstava. Utvrđivanje troškova i cena. Ekonomski principi poslovanja i ostvarivanje poslovnog uspeha.