Departman za Građevinarstvo i geodeziju

Odabrana poglavlja trajnosti betonskih i zidanih konstrukcija

ESPB
10
Semestar
letnji
Godina
I
Profesor
Kukuras dr Danijel, Lukić dr Ivan, Malešev dr Mirjana
Šifra predmeta
17 - GD028
Studijski program
Građevinarstvo
Nivo studija
Doktorske akademske studije
Vrsta predmeta
Izborni

Upotpunjenost saznanja iz oblasti trajnosti betonskih i zidanih konstrukcija sa razumevanjem složenih mehanizama deterioracije građevinskih objekata usled delovanja uticajnih faktora u toku eksploatacionog veka objekata. Osposobljenost za uspešno rešavanje konkretnih problema u oblasti obezbeđenja projektovane trajsnosti, sa naglaskom na inženjrske objekte. Sposobnost praćenja savremenih dostignuća, kao i kritičke analize i sinteze novih i složenih ideja u oblasti proračuna betonskih i zidanih konstrukcija sa aspekta zahtevane trajnosti.

Sadržaj predmeta:

  • Predavanja su grupisana u dve celine: a) aspekti i modeli trajnosti betonkih konstrukcija i b) aspekti i modeli trajnosti zidanih konstrukcija.
  • U okviru obe oblasti analiziraće se karakteristični oblici manifestacije narušene trajnosti betonskih i zidanih konstrukcija, kao i osnovni uzroci i mehanizmi destrukcije.
  • Posebno će se obrađivati uticajni parametri od kojih direktno zavisi životni vek konstrukcija (kvalitet izvedenih kjonstrukcija, uticaji sredine i eksploataciona opterećenja.